Het Global Reporting Initiative (GRI) heeft Quentic gecertificeerd als een GRI Software en Tools Partner. Vanaf nu biedt Quentic ook de wereldwijd erkende GRI-normen als een verwerkte set van indicatoren voor duurzaamheidsrapportage in zijn portfolio van software- en serviceoplossingen voor HSEQ (Health, Safety, Environment, Quality) en ESG (Environment, Social, Governance). De huidige GRI-normen 2021 zijn geïntegreerd, zodat ze bedrijven kunnen ondersteunen met het oog op komende EU-regelgeving, zoals de richtlijn inzake verslaglegging over de duurzaamheid van ondernemingen. Dit maakt deel uit van de softwarerelease Quentic 13.4, die ook risicobeoordelingen volgens functieprofielen en de volledig geautomatiseerde import van veiligheidsinformatiebladen mogelijk maakt.
Met de release van de laatste update van Quentic 13.4, ontvangt de software-as-a-service leverancier voor bedrijfsveiligheid, milieu, duurzaamheid en kwaliteitsmanagement de certificering als GRI Software en Tools Partner. De normen van het Global Reporting Initiative (GRI) zijn uitgegroeid tot een van de meest gebruikte richtsnoeren voor duurzaamheidsverslaglegging wereldwijd. Met behulp van de modulaire GRI-indicatoren kunnen de effecten van bedrijfsactiviteiten op het milieu, de mensen en de economie op een gestructureerde manier worden weergegeven. Relevante kerngegevens worden vastgesteld en verduidelijkt voor de diverse belanghebbenden. De universele aanpak maakt toepassing mogelijk ongeacht de bedrijfstak en de bedrijfsgrootte.
GRI-indicatoren in Quentic
Met de huidige softwarerelease Quentic 13.4 ontvangen gebruikers op verzoek exact de GRI-normen die zij voor de verslaglegging van hun bedrijf hebben geïdentificeerd via materialiteitsanalyse. Quentic levert de juiste indicator datasets direct in het systeem, zodat het hele rapportageproces en andere gebieden van de cloud-based software voor HSEQ en ESG-beheer naadloos op elkaar aansluiten. Dit betekent dat relevante duurzaamheidsgegevens uit verschillende bronnen kunnen worden verzameld, op uniforme wijze kunnen worden beheerd en tijdig kunnen worden geëvalueerd zonder extra coördinatie. De laatst gepubliceerde versie van de universele standaarden van het GRI uit 2021 is geïntegreerd, wat ook betrouwbare ondersteuning biedt met betrekking tot aanstaande EU-regelgeving zoals de richtlijn inzake verslaglegging over de duurzaamheid van ondernemingen (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD).
"Wij zijn er trots op dat wij het officiële keurmerk van het GRI hebben ontvangen. Hiermee garanderen wij onze klanten dat zij hun duurzaamheidsrapportage met Quentic volledig volgens de GRI-specificaties kunnen vormgeven. Daarnaast zullen we in de toekomst nog meer rapportagestandaarden in Quentic implementeren en onze marktpositie op het gebied van duurzaamheid en ESG verder versterken," aldus Dr Mario Lenz, Chief Product Officer van Quentic.
Risico's inschatten op basis van functieprofielen
Naast de herziene GRI-normen bevat Quentic 13.4 tal van andere vernieuwingen. Een nieuw ontwikkelde component in de Quentic Occupational Safety softwaremodule maakt het mogelijk om risicopotentieel in kaart te brengen op basis van functieprofielen. Op die manier kunnen werkterreinen van personen met vergelijkbare taken gebundeld worden weergegeven en geëvalueerd. Alle gegevens kunnen met een muisklik in rapportvorm worden overgebracht en zo ook extern transparant worden gemaakt - zoals officieel vereist is in sommige Europese landen, b.v. Frankrijk, Italië of Spanje. Gevaarlijke stoffen en gebruikte arbeidsmiddelen worden vermeld, evenals kwalificaties. Vervolgens kunnen op efficiënte wijze beschermings- en kwalificatiemaatregelen worden afgeleid om de bestaande risico's tot een minimum te beperken.
Geautomatiseerde verwerking van veiligheidsinformatiebladen
In veiligheidsinformatiebladen worden de eigenschappen van chemische stoffen vermeld en wordt gewezen op de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Het beheer van deze documenten in grote aantallen kan al snel een administratieve last worden. Gevaarlijke stoffen-verantwoordelijken kunnen zich daarom verheugen op een bijzondere werkverlichting in Quentic 13.4: Met SDS Extract worden de stofbeschrijvingen in veiligheidsinformatiebladen automatisch uitgelezen en in de vorm van nieuwe gegevensrecords voor gevaarlijke stoffen in Quentic aangemaakt, inclusief de algemene gebruiksaanwijzing, door deze eenvoudig te uploaden. Op deze manier ontstaat uit een losse verzameling bladen in de kortst mogelijke tijd een gestandaardiseerd, uniform bijgehouden register van gevaarlijke stoffen, dat op verzoek duidelijk gestructureerde en doelgerichte informatie verschaft, bijvoorbeeld gefilterd op basis van de plaats waar de stoffen worden gebruikt.
Quentic biedt aanvullende diensten voor het beheer van veiligheidsinformatiebladen, zoals het onderzoeken en regelmatig bijwerken van gegevens over gevaarlijke stoffen, als een premium service.
Persfoto's
Met de huidige softwarerelease Quentic 13.4 ontvangen gebruikers op verzoek exact de GRI-normen die zij voor de verslaglegging van hun bedrijf hebben geïdentificeerd via materialiteitsanalyse.
- RGB | 2480 x 1653 | JPG | Source: Quentic - Photo: shapecharge/E+ via Getty Images
- CMYK | 2480 x 1653 | JPG | Source: Quentic - Photo: shapecharge/E+ via Getty Images
Dr. Mario Lenz, Chief Product Officer bij Quentic
Over Quentic
Quentic is een toonaangevende leverancier van Software as a Service (SaaS) oplossingen voor HSEQ- en ESG-beheer. Het Quentic platform bestaat uit tien individueel combineerbare specialistische modules en biedt daarmee de beste voorwaarden voor efficiënt management op het gebied van arbeidsveiligheid, risico's & audits, events & observaties, gevaarlijke stoffen, controle op het werk, wettelijke naleving, online instructies, processen, milieumanagement en duurzaamheid. Ze worden aangevuld met de Quentic mobiele rapportage app en krachtige analytics, evenals duidelijke en dagelijkse dashboards over HSEQ metrics in Quentic Analytics. Meer dan 900 klanten hebben hun op maat gemaakte en krachtige HSEQ management platform gebouwd met Quentic software-oplossingen, en versterken daarmee de duurzaamheidsgerelateerde Environment, Social en Governance (ESG) verantwoordelijkheidsgebieden van hun organisatie. De integratieve software is geschikt voor de ondersteuning van volledige beheersystemen volgens ISO 14001, ISO 50001 en ISO 45001.
Quentic heeft zijn hoofdkantoor in Berlijn en telt meer dan 250 werknemers. Dochterondernemingen zijn gevestigd in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Denemarken, België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië.