Nieuwe focus, nieuwe software, nieuwe veiligheidscultuur
Sinds 2022 werkt het cluster Beheer van de gemeente Leiden nu met de Quentic software. De 300 medewerkers, voornamelijk werkzaam in de uitvoering, zijn verantwoordelijk voor alles wat met openbare ruimte te maken heeft; van het inzamelen van huisvuil tot en met het beheren van bijvoorbeeld sportaccommodaties. De geïntegreerde digitale aanpak maakt het mogelijk dat veiligheid voor de 300 medewerkers bij het uitvoeren een diversiteit aan dagelijkse activiteiten centraal staat.
‘Toen we eenmaal voor Quentic besloten hadden, wilden we klein van start gaan’ herinnert Michel Coene zich. ‘Natuurlijk hebben we zo de initiële investeringskosten laag weten te houden, maar het ging er ons vooral om het implementatietraject beheersbaar te houden. Aangezien Quentic een 100% SaaS oplossing is, waren de IT-uitdagingen gering. Wat voor ons als relatief klein team een grotere uitdaging vormde, was het inrichten en vullen van het systeem. Door prioriteiten te stellen zijn we met een paar modules begonnen waardoor we een solide opzet konden waarborgen. Hierbij zijn we goed ondersteund door onze vaste Quentic consultant waarbij we soms tot heel praktische en creatieve oplossingen kwamen.
Het gebruik van de Quentic software geeft een extra impuls aan het ontwikkelen en behouden van onze veiligheidscultuur. Door het gestructureerd beheren, archiveren en ontsluiten van alles wat te maken heeft met veiligheid en gezondheid, blijft informatie actueel en volledig. Het systeem biedt alle stakeholders inzicht op gebieden als gevaarlijke stoffen, incidentmeldingen en de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Doordat dit op elk gewenst moment kan, zien alle belanghebbenden precies waar we staan ten opzichte van de doelstellingen’.
Praktische voordelen
De Quentic oplossing heeft de Gemeente Leiden geholpen bij het vastleggen en beheren van incidenten, het beoordelen van risico's en het uitzetten en monitoren van verbeteringsacties.De software biedt betrouwbare sturingsinformatie, wat heeft geleid tot een veiligere manier van werken voor medewerkers en daarmee bijdraagt aan een veiligere leefomgeving in Leiden. Daarnaast heeft het systeem geholpen bij het inzichtelijk maken en actueel houden van verplichte opleidingen en bevoegdheid van opleiders. De module voor gevaarlijke stoffen is later toegevoegd aan het systeem en heeft ervoor gezorgd dat Leiden voldoet aan de wettelijke verplichtingen voor het melden van incidenten.