Arbeidsveiligheid, Milieu & duurzaamheid

Belangrijkste trends op het gebied van veiligheid en duurzaamheid voor 2025

Wat ondernemingen moeten weten

8 minuten04/01/2025

Het landschap van veiligheid en duurzaamheid op de werkplek ontwikkelt zich sneller dan ooit. Met nieuwe regelgeving, technologische vooruitgang en veranderende verwachtingen van consumenten moeten bedrijven opkomende trends voorblijven om concurrerend en verantwoordelijk te blijven. Van AI-gestuurde veiligheidsprotocollen tot geavanceerde groene initiatieven, het komende jaar zal kansen - en uitdagingen - met zich meebrengen die om aandacht vragen.

Dit artikel verkent de belangrijkste veiligheids- en duurzaamheidstrends voor 2025 en daarna. Of u nu de veiligheid op de werkplek wilt verbeteren, de impact op het milieu wilt verminderen of uw activiteiten op de toekomst wilt voorbereiden, deze trends zullen van cruciaal belang zijn voor uw succes.

7 belangrijkste trends in veiligheid + EHS-beheer in 2025

Veiligheid op de werkplek gaat niet langer alleen over naleving, het gaat over het creëren van omgevingen waarin werknemers zich veilig, gewaardeerd en ondersteund voelen. Bedrijven moeten navigeren door een veranderend landschap van risico's, van fysieke gevaren tot mentale gezondheidsuitdagingen, terwijl ze nieuwe technologieën moeten integreren en zich moeten aanpassen aan strengere regelgeving. 

Veiligheid komt op de voorgrond van de bedrijfsagenda's te staan, waarbij organisaties erkennen dat hun activiteiten een grote impact hebben op werknemers en gemeenschappen. Digitale transformatie, verschuivingen in de regelgeving en op duurzaamheid gerichte toeleveringsketens zullen de manier veranderen waarop bedrijven milieu-, gezondheids- en veiligheidsstrategieën benaderen. 

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste veiligheidstrends voor 2025:

  1. Gezondheid en veiligheid bovenaan de risicotabel voor bedrijven: Een groeiende bezorgdheid onder C-suite en managementteams over de mentale en fysieke schade die de activiteiten van hun organisaties kunnen toebrengen aan hun personeel en de gemeenschappen waarin ze actief zijn.
  2. Erkenning van psychosociale risico's: Geestelijke gezondheid is al een belangrijk onderwerp op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk. Bedrijven zullen zich realiseren dat stress, overwerk en een gebrek aan waardering net zo ernstig zijn als fysieke gevaren. 
  3. Digitalisering, AI en gegevensgestuurde besluitvorming: Het gebruik van Internet of Things (IoT) apparaten, sensoren en wearables om gevaren op de werkplek te monitoren, de gezondheid van werknemers te volgen en real-time naleving van veiligheidsprotocollen te garanderen, zal toenemen. Deze gegevens zullen proactieve veiligheidsmaatregelen mogelijk maken en het risico op ongevallen verminderen. 
  4. Naleving van regelgeving en risicobeheer: Het is van cruciaal belang om veranderingen in de regelgeving voor te blijven naarmate landen hun regelgeving op het gebied van milieubescherming, gevaarlijke chemicaliën en veiligheid van werknemers aanscherpen. EHS-managers zullen op de hoogte moeten blijven en ervoor moeten zorgen dat hun bedrijven de lokale en internationale wetten naleven.
  5. Toeleveringsketen en de circulaire economie: Bedrijven worden in toenemende mate verantwoordelijk gehouden voor de milieu- en veiligheidspraktijken van hun leveranciers. EHS zal een sleutelrol spelen bij het auditen en afdwingen van duurzaamheidspraktijken in de hele toeleveringsketen. De nadruk op afvalvermindering door hergebruik en recycling van materialen wordt een centraal thema in de EHS-strategie.
  6. Uitbreiding van de veranderagenda: Bedrijven zullen afstappen van top-down veiligheidsinitiatieven en individuen op alle niveaus de mogelijkheid geven om de veiligheids- en operationele resultaten te beïnvloeden. Organisaties zullen gedistribueerde probleemoplossing, realtime besluitvorming en aanpassingsvermogen omarmen in plaats van starre controlemodellen.
  7. Voorbereid zijn op noodsituaties: COVID-19 benadrukte het belang van crisismanagement in EHS. In de toekomst zal de nadruk liggen op het verbeteren van bedrijfscontinuïteitsplannen, strategieën voor noodherstel en veerkracht bij onverwachte gebeurtenissen.

7 belangrijke trends in duurzaamheid + ESG in 2025

Duurzaamheid is niet langer een modewoord; het is een zakelijke noodzaak. Bedrijven staan onder toenemende druk om de transparantie te verbeteren, ESG-strategieën te versterken en zinvolle actie te ondernemen op het gebied van klimaatverandering, biodiversiteit en sociale verantwoordelijkheid. Met strengere rapportage-eisen en groeiende verwachtingen van belanghebbenden moeten bedrijven verder gaan dan oppervlakkige toezeggingen en duurzaamheid in hun kernactiviteiten integreren.

Van vooruitgang in duurzaamheidsrapportage tot innovaties in koolstofverwijderingstechnologie, het komende jaar zal zowel uitdagingen als kansen met zich meebrengen.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste duurzaamheidstrends voor 2025:

  1. Duurzaamheidsrapportage: Nu de eerste rapporten onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie dit jaar verschijnen, moeten bedrijven zo snel mogelijk beginnen met rapporteren.
  2. Kijk naar de gegevens: Nu de focus op transparantie nieuwe details vereist, is het tijd om de effectiviteit van uw IT-systemen en gegevensorganisatie, -verzameling, -beheer en -rapportage te evalueren.
  3. Breid het takenpakket van je ESG-teams uit: Meer samenwerking tussen duurzaamheids- en ESG-teams zal belangrijk zijn, omdat deze twee functies en verantwoordelijkheidsgebieden elkaar niet alleen overlappen, maar ook samensmelten. Bij deze samenwerking zullen waarschijnlijk andere functies binnen het bedrijf betrokken zijn.
  4. Biodiversiteit en sociale aspecten: Bedrijven krijgen meer verantwoordelijkheden voor strategieën en aantoonbare acties op het gebied van biodiversiteit en sociale factoren zoals arbeidsomstandigheden en mensenrechten.
  5. Kijk verder dan de grenzen van je bedrijf: Bedrijven zullen steeds nauwer moeten samenwerken met toeleveringsketens. Onaanvaardbare praktijken in welke schakel van de toeleveringsketen dan ook zullen gevolgen hebben voor de partners in die keten, waardoor de behoefte aan meer wederzijdse openheid toeneemt. Het naleven van de principes van de circulaire economie zal organisaties nog meer aanzetten tot nauwere samenwerking om te onderzoeken hoe het gebruik van hulpbronnen kan worden geoptimaliseerd door gezamenlijke inspanningen.
  6. Risicobeoordelingen met betrekking tot het klimaat: Klimaatverandering blijft duidelijk een kritieke kwestie. Bedrijven zullen in toenemende mate klimaatrisicobeoordelingen en stresstests uitvoeren om hun blootstelling aan fysieke risico's en overgangsrisico's te evalueren.
  7. Technologische innovaties op het gebied van koolstofverwijdering: Nieuwe technologieën zoals koolstofafvang en -opslag (CCS) en koolstofafvang en -gebruik (CCU) zullen naast hernieuwbare energiebronnen aan belang blijven winnen.

7 belangrijke trends die van invloed zijn op een gecombineerde benadering van veiligheid en duurzaamheid in 2025

Het snijvlak van veiligheid en duurzaamheid wordt steeds complexer nu bedrijven te maken krijgen met nieuwe regelgevende druk, technologische vooruitgang en wereldwijde uitdagingen. Van strengere rapportage-eisen tot de impact van klimaatverandering op werkplekken, organisaties moeten een meer holistische en adaptieve aanpak hanteren voor het beheren van risico's en verantwoordelijkheden.

Hier volgt een blik op de belangrijkste trends op het snijvlak van veiligheid en duurzaamheid in 2025:

  1. Focus op regelgeving: Recente veranderingen in de regelgeving suggereren een sterkere focus op duurzaamheid door nieuwe richtlijnen zoals de CSRD, die veranderingen in niet-financiële rapportage omvat.
  2. Een holistische benadering komt op: Veiligheid en duurzaamheid raken steeds nauwer met elkaar verbonden, zowel op bedrijfs- als op maatschappelijk niveau.
  3. De noodzaak om zich snel aan te passen: Nieuwe technologieën, klimaatverandering, migratiebewegingen, het politieke landschap en voortdurende oorlogen zijn factoren die ons allemaal beïnvloeden. Bedrijven moeten deze bredere veranderingen begrijpen en zich eraan aanpassen.
  4. Klimaatverandering: De ongunstige weersverschijnselen suggereren dat er speciale aandacht moet worden besteed aan hun impact op werkomgevingen.
  5. De technologische revolutie: Kunstmatige intelligentie en het omgaan met gegevens van werknemers blijven unieke uitdagingen vormen.
  6. Een nieuw arbeidslandschap: Op het gebied van gezondheid en veiligheid leiden de voorgaande trends tot een nieuw arbeidslandschap, waarin leeftijd niet over het hoofd mag worden gezien als een relevante factor bij het overwegen van nieuwe technologieën en klimaatverandering.
  7. Het verband tussen werknemersbetrokkenheid en duurzaamheid: Er is een toenemende behoefte om tactieken te ontwikkelen om de duurzaamheid van werknemersbetrokkenheid te behouden, te beoordelen en te meten.

Kansen om veiligheid + duurzaamheid te integreren

De toenemende nadruk op duurzaamheid geeft het veiligheidsbeheer een nieuwe vorm. Het wordt steeds duidelijker dat ESG-criteria bijdragen aan een robuustere strategie voor veiligheidsbeheer. 

De belangrijkste veiligheidskwesties die van invloed zijn op ESG-rapportage hadden traditioneel betrekking op gebieden als menselijk en sociaal kapitaal, materialiteit en risico, beheer van de toeleveringsketen en transparantie. De integratie van metingen op aanvullende gebieden zoals psychologische veiligheid en geestelijke gezondheid van werknemers is het bewijs van de voortdurende transformatie in het runnen van een duurzaam en maatschappelijk verantwoord bedrijf. 

ESG-rapportage is nu ook gebaseerd op hoe een organisatie omgaat met het voorkomen van ernstig letsel, ziekte en dodelijke ongevallen (SIF), fysiek welzijn en werkvermogen, evenals diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI).

Naarmate bedrijven hun ESG-programma's uitbreiden met meer doelen op het gebied van gezonde en ondersteunende werkomgevingen, wordt het essentieel om de algehele veiligheid van werknemers te waarborgen. Een werkomgeving die fysieke en mentale veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, kan superieure prestaties van werknemers bevorderen, de winstgevendheid verhogen en de operationele kosten verlagen, en dit alles terwijl het bijdraagt aan inspanningen op het gebied van duurzaamheid. 

Neem een diepere duik in de trends, uitdagingen en kansen rondom de wereld van veiligheid en duurzaamheid met ons nieuwe 2025 Safety Management and Sustainability Trends Report. Verken het rapport om cruciale inzichten te krijgen in veiligheidsbeheer en duurzaamheid in 2025 en hoe uw organisatie kan navigeren door de unieke uitdagingen en kansen die deze met zich meebrengen.

X