Dubbele materialiteit: Outside-in & Inside-out
In 2019 was de Europese Commissie de eerste die formeel het concept van Dubbele Materialiteit beschreef in de context van duurzaamheidsrapportage en de noodzaak om een volledig beeld te krijgen van de impact van een organisatie. Dubbele materialiteit staat centraal in de door de Europese Commissie voorgestelde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), terwijl het ook nauw aansluit bij de materialiteitsbenadering in de GRI-standaarden.
Materialiteitsanalyses zijn niet nieuw voor duurzaamheidsmanagement. Zij vormen een robuust en vaak gebruikt instrument om het belang en de relevantie van duurzaamheidsthema's voor een organisatie te bepalen. Eerst en vooral moet een organisatie zich concentreren op de onderwerpen die als "van materieel belang" worden beschouwd. Maar wat betekent dit precies? Er bestaan verschillende interpretaties, ook tussen verslagleggingsnormen.
In de komende herzieningen van de duurzaamheidsverslaggeving (EU CSRD) zullen twee perspectieven worden geïntegreerd in het kader van het concept van dubbele materialiteit:
Outside-In Perspectief
Het Outside-In Perspectief beschouwt het effect van externe onderwerpen op de onderneming en/of haar financiële resultaten, bijvoorbeeld in de vorm van verwachtingen van belanghebbenden of als gevolg van technologische veranderingen.
Voorbeelden van effecten in termen van het Outside-In Perspectief:
- Kosten van aanpassing aan klimaatverandering
- Verzekeringskosten
- Beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen
- Kosten van recycling en energie
- Demografische verandering
- Bevolkingsstructuur
- Waardeverandering
- Gelijkheid
- Verstedelijking
- Conflicten in leverancierslanden
- Migratie
- Politieke regulering
Inside-Out Perspectief
Het Inside-Out perspectief bekijkt de impact van het bedrijf op duurzaamheidsthema's, bijvoorbeeld de bijdrage aan klimaatverandering.
Voorbeelden van impact in termen van het Inside-Out perspectief:
- Uitstoot van broeikasgassen
- Waterverbruik
- luchtvervuiling
- energieverbruik
- Biodiversiteit
- Arbeidsomstandigheden
- Rechten van werknemers
- Vakbondsrechten
- Gezondheid en veiligheid op het werk
- Mensenrechten
- Corruptie
- Omkoping