Milieu & duurzaamheid

Weet u wat uw ESG-score is?

Ontdek hoe beleggers uw ESG-score beoordelen en wat dit betekent voor uw ESG-strategie.

5 minuten02/24/2025

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor bedrijven en maakt ze aantrekkelijker voor potentiële investeerders. Maar alleen het hebben van een ESG-programma (Environmental, Social en Governance) en het publiceren van een jaarverslag is niet genoeg om op te vallen. Investeerders hebben meer nodig dan een samenvatting van initiatieven - ze willen echte vooruitgang zien in het beheren van risico's en het verminderen van je impact. 

Met honderden bedrijven om te vergelijken, bieden ESG-scores beleggers een gemakkelijke, objectieve manier om prestaties te evalueren. Maar hoe wordt deze score bepaald en wat is een goede score? 

We zetten het op een rij voor u:

Wat zijn ESG-scores?

Een ESG-score vat complexe gegevens samen in één cijfer, waardoor het voor beleggers makkelijker wordt om risico's tussen bedrijven of beleggingsportefeuilles te vergelijken. Deze scores worden bepaald door externe beleggingsonderzoeksbureaus, die een onpartijdig beeld geven van de activiteiten, het risicobeheer en de vooruitgang van een bedrijf op ESG-gebied.

Hoewel het doel is om neutraal en objectief te blijven, zijn ESG-scores bekritiseerd omdat er geen gestandaardiseerde manier is om punten toe te kennen, waardoor het onduidelijk kan zijn hoe ze worden berekend.

Hoe worden ESG-scores berekend?

ESG-scores beoordelen prestaties en risico's op basis van een reeks meetcriteria, die per bedrijf en sector kunnen verschillen. De organisatie die de beoordeling uitvoert, kan bepaalde factoren zwaarder laten meewegen, afhankelijk van het bedrijfstype.

De ESG-score van een productiebedrijf kan bijvoorbeeld gericht zijn op waterverbruik en energiebesparing, terwijl een vastgoedbeleggingsbedrijf prioriteit kan geven aan transparantie in leiderschap en maatschappelijke betrokkenheid. Deze aanpak op maat zorgt ervoor dat de score de unieke risico's en activiteiten van het bedrijf weerspiegelt, waardoor zinvolle, branchespecifieke vooruitgang wordt bevorderd.

Een belangrijke factor in ESG-scores is hoe bedrijven risico's beheren. Zo kan een bedrijf dat met gevaarlijke chemicaliën werkt een hogere ESG-score krijgen als het een sterke reputatie heeft op het gebied van milieu en veiligheid. Aan de andere kant kan een bedrijf met minimale risico's maar weinig inspanningen om koolstofuitstoot te verminderen een lagere score krijgen.

Soms kan de beoordelingsorganisatie bepaalde ESG-kwesties voorrang geven boven andere, zoals biodiversiteit of mensenrechten, op basis van hun eigen waarden.

Wat is een goede ESG-score?

Een goede ESG-score weerspiegelt een minimaal risico. Verschillende ratingbureaus kunnen verschillende systemen gebruiken om ESG-scores te beoordelen en te communiceren.

Morningstar gebruikt bijvoorbeeld een numerieke schaal van 0 tot 100, waarbij:

  • 0 tot 10 staat voor verwaarloosbaar risico
  • 30 tot 40 staat voor hoog risico

Andere ratingbureaus kunnen lettergraden gebruiken:

  • AAA en AA: Marktleiders die de verwachtingen op het gebied van het beheer van ESG-risico's overtreffen.
  • A, BBB, BB: Bedrijven met een gemengde of gemiddelde staat van dienst op het gebied van ESG.
  • B en CCC: Bedrijven met aanzienlijke ESG-risico's en een slechte staat van dienst.

Hoe lager het ESG-risico, hoe aantrekkelijker een bedrijf is voor beleggers, hoewel de score slechts één onderdeel is van het grotere besluitvormingsproces. Beleggers die de ESG-risico's afwegen tegen het financiële potentieel zullen deze scores in overweging nemen om hun keuzes te helpen sturen.

Uw ESG-score verbeteren

Om uw ESG-score te verbeteren, is de eerste stap een robuust en goed gedocumenteerd ESG-programma. Het is niet genoeg om alleen maar duurzaamheidsclaims te maken - je moet tastbare vooruitgang laten zien in het verminderen van uw impact en het beheren van risico's in de loop van de tijd.  

Dit is waar de AMCS ESG Solution (voorheen Quentic) om de hoek komt kijken. Hiermee kunnen bedrijven hun ESG-prestaties bijhouden en hun vooruitgang in real-time documenteren, waardoor ze hun score kunnen verbeteren en investeringen kunnen aantrekken. 

Klaar om uw ESG-score te verbeteren? Neem vandaag nog contact op met een van onze experts om te leren hoe AMCS u kan helpen uw doelen te bereiken en maatschappelijk verantwoorde investeerders aan te trekken. 

 

X